KRONPRINSESSAN VICTORIA BESÖKER PROJEKT
FÖR UNGA MED SYNNEDSÄTTNING
Att göra en grillad toast är för många en självklarhet. Men för den som inte ser kan det vara en utmaning.

Något som Kronprinsessan Victora fick erfara när hon besökte en fritidsgård för unga med synnedsättning. "Jag skulle säga att det är en tankeställare", säger Kronprinsessan Victoria, "och det är därför jag har valt att komma hit."

Under projektbesöket på fritidsgården Synpunkten fick Kronprinsessan Victoria pröva på hur det är att inte se. Projektet är ett av alla som får stöd av Kronprinsessan Victorias fond, genom Radiohjälpen. Ledaren Kevin Kjelldahl hjälper Kronprinsessan tillrätta.
Foto: Leroy Media

I samband med nationaldagen sjätte juni börjar insamlingen till till Kronprinsessan Victorias fond. Fonden administreras av Stiftelsen Radiohjälpen, och Kronprinsessan Victoria är beskyddare.

En av de föreningar som fått stöd från fonden är Unga med synnedsättning Stockholm. De erbjuder bland annat en fritidsgård där besökarna kan träffa vänner och till exempel få prova på matlagning och annat som kan vara en utmaning för den som har en synnedsättning.

”Stödet från Kronprinsessan Victorias fond betyder väldigt mycket, säger ungdomsledaren Kevin Kjelldahl vid fritidsgården Synpunkten. "Att kunna få vara den som tar makten i sitt eget liv."

ATT GÖRA EN GRILLAD MACKA UTAN ATT SE

I början av maj besökte kronprinsessan Victoria fritidsgården för att lära sig mer om projektet som stöttas av fonden genom Radiohjälpen, och fick träffa deltagarna. Hon fick också prova på att göra en sk toast, en grillad smörgås, med ögonbindel.

”Jag tänker att just det där att få en ökad förståelse för hur det är att fungera i vardagen, det är så mycket man tar för givet och inte ens reflekterar över”, säger Kronprinsessan Victoria.

Ungdomarna med synnedsättning träffas regelbundet på fritidsgården och har olika teman vid varje träff, som dagens: att själv våga göra en toast.

”Det är en av veckans höjdpunkter då man får chansen att dels träffa andra synskadade, då är man lite mer på lika villkor.”, säger Wendela som är en av deltagarna.

Filmen som spelades in vid besöket sänds under Victoriakonserten i SVT men finns redan att se på länken HÄR.

VICTORIAKONSERTEN

Den 14 juli firas Kronprinsessans födelsedag på Öland genom den traditionsenliga Victoriakonserten som äger rum på Borgholms slott fredagen den 14 juli. Konserten spelas in och sänds i SVT1 och SVT Play 14:e juli kl. 21:00. I programmet visas även inslaget från Kronprinsessans besök på fritidsgården, och tittarna får möjlighet att bidra till fonden under sändningen.

' SÅ STÖTTAR DU KRONPRINSESSAN VICTORIAS FOND

Stöd Kronprinsessans Victorias fond genom att swisha till 9019506 eller ring 099-90 100 för att skänka 100 kronor Det går även att stödja en digital insamlingsbössa för Kronprinsessans Victorias fond HÄR. Varmt tack till dig som valt att bidra till fonden, ditt stöd är betydelsefullt.

HUR SMAKADE TOASTEN?

Kronprinsessan Victoria klarade utmaningen, både att hantera en het mackgrill och göra en toast med ögonbindel, men konstaterar att det gäller att man har ordning på saker och ting så att man inte sätter händerna fel. Hur smakade det då?

"Strålande resultat skulle jag kunna säga".

Kronprinsessan Victorias fond samlade förra året in 7,2 miljoner kronor genom Radiohjälpen. Insamlade medel fördelas till projekt som stöttar barn och unga som lever med funktionsnedsättning i Sverige.

Stödet fördelas genom föreningars ansökningar och utifrån särskilda projektkriterier.EUROLATINNEWS Copyright:
Estos artículos y su contenidos no puede ser utilizado sin el consentimiento de EUROLATINNEWS

 
F A C E B O O K
T W I T T E R
CP Producciones TV
Contactos.
Phone: +46 70 244 05 23
Email: redaccion@eurolatinnews.com
Email Director: enrique.guzman@eurolatinnews.com
Email Editor: carlosp@eurolatinnews.com