Barns oro inför sommaren
ensamhet, ångest och ekonomisk utsatthet

Stockholm Nu börjar sommarlovet och runt om i Sverige förbereder sig barn inför en lång ledighet. För en del barn är det inte något man längtar efter, utan i stället något man bävar.

Förra sommaren tog den nationella stödlinjen för barn emot fler samtal än någonsin innan. Nu rustar Bris för att säkerställa att barn har tillgång till stöd dygnet runt hela sommaren.

För många barn är sommarlovet en härlig tid med roliga aktiviteter, utlandsresor och turer till stugor på landet. I Bris nationella stödlinje för barn berättar barn om andra tankar och känslor inför sommaren. När skolorna stänger, fritidsaktiviteterna tar paus och vårdens öppettider minskar försvinner många av de viktiga vuxna som finns runt barn, och för en del barn leder det till oro och ångest.

– Varje vår när sommarlovet närmar sig märker vi på Bris ett tydligt mönster i samtalen. För barn som inte har det så bra hemma, eller inte mår så bra, så är tanken på att rutinerna i vardagen ändras och att viktiga vuxna runt omkring inte kommer finnas där något som bidrar till oro och ångest.

I år har vi märkt att fler samtal handlar om oro över hur sommaren ska bli ur ett ekonomiskt perspektiv, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris.

Sedan hösten 2022 har det skett en förändring i hur barn pratar om ekonomisk oro och utsatthet när de kontaktar Bris.

Barn oroar sig för el- och matpriser och berättar om hur de märker av att föräldrarna bråkar mer om familjens ekonomi. Under våren har barn även berättat om att de känner oro inför hur sommarlovet ska bli eftersom deras familj inte har råd att göra saker på sommaren.

”Jag känner mig väldigt ensam och är mest bara hemma. Jag vet aldrig vad jag ska göra eller säga när mina kompisar frågar om saker som kostar pengar. Jag gråter typ varje natt speciellt nu till sommaren då det blir så mycket press.”

– Ett barn i Bris nationella stödlinje

Bris stödlinje för barn upp till 18 år har öppet dygnet runt hela sommaren. Barn kan både ringa på 116 111, chatta och mejla till Bris kuratorer och få stöd. Bris har dessutom förstärkt stödet med möjligheten att få stöd på ukrainska.

Sedan tidigare finns telefonstöd på svenska och engelska, och för vuxna som har frågor om hur de kan stötta barn erbjuds stöd på svenska, engelska och arabiska.

För vuxna som har funderingar kring ett barn i sin närhet håller Bris vuxentelefon om barn 0771-50 50 50, och Bris stödlinje för idrottsledare 077-400 00 42, öppet alla vardagar kl. 9-12.

Citaten ovan är exempel på vad barn berättat för Bris. Vid behov har de ändrats för att inget barn ska kunna kännas igen av andra.

EUROLATINNEWS Copyright:
Estos artículos y su contenidos no puede ser utilizado sin el consentimiento de EUROLATINNEWS

 
F A C E B O O K
T W I T T E R
CP Producciones TV
Contactos.
Phone: +46 70 244 05 23
Email: redaccion@eurolatinnews.com
Email Director: enrique.guzman@eurolatinnews.com
Email Editor: carlosp@eurolatinnews.com