VM-truppen klar:

"Väldigt nöjd med vårt lag"

Sverige..32 aktiva hade fått VM-klartecken av förbundskapten Kajsa Bergqvist. Lika många har nu fått grönt ljus från World Athletics, vilket innebär att Sveriges trupp till Budapest är den största sedan hemma-VM 1995.

"Jag är väldigt nöjd med vårt lag", säger Kajsa.

På VM i Göteborg stod Sverige för 38 starter. 28 år senare åker förbundskapten Kajsa Bergqvist till Budapest med historiens näst största blågula VM-trupp.

Eter positiva besked från Carl Bengtström, Axelina Johansson, Khaddi Sagnia och Marcus Nilsson, en kvartett som dragits med skadebekymmer, anmälde Kajsa i fredags 32 aktiva till mästerskapet i Ungern.

Nu har samtliga garanterats en nummerlapp av World Athletics, och fyra av de aktiva – Emil Danielsson, Perseus Karlström, Sarah Lahti och Maja Åskag och – ska dubblera så i praktiken kan det bli 36 starter.

En del av gänget har klarat de officiella VM-kvalgränserna, andra tog sig in via ranking. Och i vanlig ordning innehåller truppen aktiva med mycket skiftande förväntningar och förhoppningar.

Laget rymmer etablerade världsstjärnor och aktiva som befinner sig i början av sina internationella karriärer.

– Sammantaget har vi fyra givna medaljchanser. Perseus Karlström har mycket goda möjligheter på både 20 och 35 kilometer och sedan har vi Mondo Duplantis och Daniel Ståhl som också är tydliga medaljaspiranter, säger Kajsa Bergqvist som menar att ett rimligt utfall är 2–3 medaljer.

"2–3 medaljer känns realistiskt"

– Fyra givna medaljchanser är inte synonymt med fyra garanterade medaljer. Jag säger att 2-3 medaljer känns realistiskt.

Sedan ska vi inte alls utesluta att någon annan i truppen överraskar och blandar sig i fajten om en pallplats oavsett vad statistiken sade på förhand.

Men det är viktigt att ha det historiska perspektivet klart för sig. Bara en gång i VM-historien har vi tagit fler än tre medaljer, det var i Paris 2003.

18 världsmästerskap har arrangerats sedan Helsingfors 1983. Sju gånger har Sverige blivit utan medalj och lika många gånger har de blågula fått nöja sig med en. Två gånger, i Doha 2019 och Edmonton 2001, blev det två svenska VM-medaljer.

2005 i Helsingfors fick tre svenskar kliva upp på pallen och så var det jackpotten i Paris där det slutade med hela fem svenska medaljer.

– Internt i laget pratar vi mer om prestationsmål än om resultatmål. Alla svenskar som startar i Budapest ska ha så bra förutsättningar som möjligt att prestera på toppen av sin förmåga.

Alla vill maximera sin prestation, ge sitt yttersta och samtidigt passa på att njuta av ett stort ögonblick i livet.

Vissa kan ta medalj, vissa avancerar till final eller tar sig vidare en omgång, andra persar eller besegrar statistiskt vassare konkurrenter, säger Kajsa som tror och hoppas på stora framgångar, på olika nivåer.

– Jag tror stenhårt på den här truppen! Det är ett gäng där alla tävlar individuellt, men det är samtidigt ett lag med en grym energi, där alla stöttar och inspirerar varandra.

Friidrotts-VM i Budapest avgörs 19-27 augusti och HÄR hittar du arrangörens hemsida.

EUROLATINNEWS Copyright:
Estos artículos y su contenidos no puede ser utilizado sin el consentimiento de EUROLATINNEWS

 
F A C E B O O K
T W I T T E R
CP Producciones TV
Contactos.
Phone: +46 70 244 05 23
Email: redaccion@eurolatinnews.com
Email Director: enrique.guzman@eurolatinnews.com
Email Editor: carlosp@eurolatinnews.com